A darázs biológiája

A darazsak (Vespidae) nagy termetű, hártyás szárnyú rovarok, testük fekete-sárga rajzolatú és a méhekkel ellentétben csak gyengén szőrös. Összetett szemeik belső oldalukon, azaz a csápok tövénél többé-kevésbé erősen beöblösödtek, nagyjából vese alakúak. A beöblösödés színe fajok szerint változik. Csápjaik térdesen hajlítottak. Igen fejlett rágóik vannak, amelyek főleg a zsákmányszerzés eszközei, de nagy szerepet játszanak a fészek építésében is. Teljes átalakulással fejlődnek.

A darázs fullánkját nemcsak más rovarok testéből, hanem az emlősök és az ember bőréből is sérülés nélkül vissza tudja rántani. Mivel a potroh a torhoz rendkívül mozgékonyan ízesül, a darázs minden irányban hathatósan használja fegyverét. Ingerlékenyek, fullánkjukat főleg veszély esetén, gyakran nemcsak végszükségben használják.

A társas darazsak államokban, egyéves családokban élnek. Csak a nőstények telelnek át. Államaik azonban nem érik el a hangyák és a méhek államainak nagyságát, és még kevésbé azok magas fokú szervezettségét. Az államokban bizonyos kasztok alakulnak ki, itt is beszélhetünk királynőkről, hímekről és dolgozókról. Egy államhoz csupán egy királynő tartozik. A fészek, ahol az államot alakítják ki, fajok szerint más-más alakú és elhelyezkedésű. Építőanyagul mindig növényi anyagok, elsősorban farostok szolgálnak.

A környezetünkben előforduló darazsak közül a kecskedarázsnak van jelentősége, mivel testfelülete az élelmiszer-látogatók közül mikrobiológiai szempontból a legszennyezettebb.

Teste 15-20 mm hosszú, hártyásszárnyú, fekete-sárgás rajzolatú. Fullánkja a méhekéhez hasonló, amelyet főleg veszély esetén használ. Elsősorban ragadozó életmódot folytat, rovarokkal táplálkozik, de húst és gyümölcsöt is szívesen fogyaszt. Bolyban él, amelyben egy anya (királynő) és több ezer darázs tartózkodik. Kizárólag a megtermékenyített anya telel át, a többi darázs ősszel elpusztul. Tavasszal, általában áprilisban az áttelelt anya 4-6 héten keresztül fészkét növényi anyagokból, elsősorban farostból egyedül építi és lárvái táplálkozásáról is maga gondoskodik.

Fészkét a padláson, ablaktokok és fal találkozásánál, a föld alatt, vagy a növényzeten (bokrokon) alakítja ki.