Minden időszaknak, sőt hónapnak megvannak a maga kártevői. Éppen ezért a védekezés kérdése nem szezonális, hanem egész éves tevékenységet jelent. Amennyiben hatékonyan és célzottan akarjuk végezni, ahhoz a nulladik lépésként elengedhetetlen a megfelelő információ, tudás beszerzése. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy aktuálisan mi ellen kell védekezni, akkor már komoly előnyre tehetünk szert a kártevőkkel szemben. A naptárban szürkével jelölt, megjelenés előtti időszak a legalkalmasabb a megelőzésre: ilyenkor érdemes a védekezéshez szükséges dolgokat megvásárolni, illetve egy-két csapda kihelyezésével ellenőrizni, hogy jelen vannak-e már a kártevők. Hiszen a legjobb védekezés a megelőzés! 

Tervezz előre a kártevőnaptárral!
A felkészülésben hatalmas segítséget jelent a kártevőnaptárunk, amely megmutatja, melyik rovar vagy rágcsáló ellen mikor javasolt a leginkább védekezni. 
Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az enyhe őszi-téli időszak kihat a kártevők életciklusára és megjelenésére is. A rovarok közül sokan télen “eltűnnek”, és csak tavasszal élednek fel. Viszont ők nem naptárból tájékozódnak az új évszak beköszöntéről, hanem a hőmérsékletből. Ha elmaradnak a fagyok és melegszik az időjárás, azt úgy veszik, hogy véget ért a téli szünet, kezdődhetnek a dolgos hétköznapok. 
Erre remek példa a hangyák megjelenése otthonainkban - az elmúlt években ugyanis megfigyelhető volt, hogy a kora tavaszi időpontok helyett már február környékén is találkozhattunk velük. 

Nem csak a rovarokkal, hanem az emlősökkel szemben is érdemes már most megkezdeni a védekezést. Például a nyest távoltartására használjon Protect Natural nyestriasztó permet-et azonnal hat, házkörül és a gépjárművek védelmére is egyaránt alkalmazható. A Protect Natural vakondriasztó golyó pedig úgy riasztja el a rovarevő emlőst a kertünkből, hogy nem tesz kárt a védett állatban (a közönséges vakondot az év emlősének  választották 2023-ban). 

Védekezési tanácsok kezdőknek és haladóknak

Nem tudod hol kezd a védekezést? A megfoglak.hu oldalunkon kártevőkre bontva rengeteg hasznos információ található, legyen szó fajismeretről, megelőzésről vagy irtásról. A Sokk a rovar Facebook oldalunkon aktuális, közérdekű posztokkal igyekszünk segíteni. A védekezéssel kapcsolatos információk mellett számos edukatív és egyben szórakoztató tartalom van ezen a felületünkön. Kövessétek, hogy egy lépéssel a kártevők előtt járjatok! Mert a legjobb védekezés a megelőzés!