Tél végével, tavasz közeledtével a természet újjáéledése mellett a rágcsálók is erőre kapnak,  kihívást jelentve házunk tájékán. Az egész hideg szezonban jelen levő patkányok és egerek mellett egy új szereplő is feltűnik a kertünkben, ez pedig nem más, mint a vakond. Tanácsainkkal hatékonyan tudod felvenni a kesztyűt velük szemben.  

Első lépés: mindig tájékozódj!

A legrosszabb rémálmainkkal vetekszik az a felismerés, amikor rájövünk, hogy egér vagy patkány állt a házhoz. A dráma egyre fokozódik, amikor a klasszikus csapdák nem válnak be. Ekkor irtószerhez nyúlnánk, de ez előtt mindenképp győződjünk meg arról, hogy mekkora rágcsáló populációval van dolgunk. Ennek megfelelően kell ugyanis az irtószer mennyiségét  megválasztani. Emellett érdemes arról is tájékozódni, hogy milyen hatóanyagok vannak a vásárolt termékekben, illetve akár váltogatni azokat.  

Második lépés: válassz hatékony irtószert!

A PROTECT REVOLUTION rágcsálóirtó granulátum a legvonzóbb csalétek a patkányoknak. Ez, az irtószer mellett, ún. hatékonyságnövelő gélt is tartalmaz, amely folyadékforrást biztosít a patkányok számára. Gondoljunk bele, nekünk is jobban csúszik a csülök, ha sört is fogyasztunk mellé. A táplálék és a gél együttes jelenléte arra ösztönzi a rágcsálókat, hogy a közelben maradjanak, és hamarabb kezdjék meg az irtószer fogyasztását. A kihelyezést követően így rövidebb idő alatt fogyasztják el a pusztulásukhoz szükséges irtószermennyiséget is. A rágcsálóirtás hatékonysága a gél alkalmazásával jelentősen megnő. 

Harmadik lépés: takarítsunk!

A patkányirtás után ne feledkezzünk meg a fertőzött terület feltakarításáról: szedjük össze a megmaradt tálcákat/etetőládákat és irtószert. Ha esetleg mérgezett elpusztult állatot találunk, kesztyűben fogjuk meg és dupla zacskóba elhelyezve tegyük a háztartási szemétbe. 

Ha a patkányirtáshoz további tippekre van szükséged, akkor olvasd el ezt a cikkünket.

Kiskertek védelme

Arról, hogy a vakond hasznos vagy káros állatnak minősül, megoszlanak a vélemények. Számos kártevő rovart fogyaszt, illetve az ásással a talajt és átforgatja, javítva a minőségét. Ennek ellenére egy biztos: senki nem szereti, ha földkupacok csúfítják a szépen karban tartott gyepét. A kis földtúró viszont több mint 120 éve védett állatnak minősül, 2023-ban pedig az év emlősének is választotta a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. 

Valamit biztosan tud ez az apróság, ha ekkora népszerűségnek örvend.  Éppen ezért irtószert nem lehet vele szemben alkalmazni, kizárólag engedélyezett riasztószerrel érhetjük el, hogy elkerüljék a kertünket.   

A Protect Natural vakondriasztó golyó a vakond számára nem kellemes illatanyagot áraszt, és arra ösztönzik az állatot, hogy elhagyja a területet. Nagyon fontos, hogy ölő hatása a vakondra nincsen. 

A vakondriasztó golyók hatékonyságának titka a kihelyezésében rejlik. Érdemes a felkutatni a legfrissebb földtúrásokat, és azokba 2-3 darab golyót elhelyezni. Mindig a kerítéstől legtávolabbi túrások kezelésével kezdjük a munkát és úgy haladjunk a kerítés irányába. Ezzel azt érjük el, hogy fokozatosan hajtjuk a vakondot a kerten kívülre. A riasztószer nagy előnye, hogy a golyók biológiailag lebomló anyagból készültek, így nyugodtan bent hagyhatjuk a földben őket, nem tesznek kárt benne.